Spółdzielnia Producentów Owoców

Kontakt z nami

+48 600 80 44 77

Zapraszamy

pn-pt: 8:00-16:00

Napisz do nas

a.pajewski@sadeks.pl

Sprzedaż jabłek

Dostarczamy na rynek krajowy i zagraniczny. Do naszej produkcji używamy najnowszych maszyn i środków co sprawia że nasze owoce są najwyższej jakości. Każdy z członków posiada własną bazę przechowalniczą, chłodnie ULO i KA oraz zwykłe, to sprawia że dostarczamy owoce przez cały rok o niezmiennych walorach smakowych i odżywczych.

Odmiany jabłoni produkowanych w naszych sadach:

GALA

gala-royal
  • Dostępność: wrzesień – kwiecień,
  • Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty-stożkowaty,
  • Jędrność: średnio twarde,
  • Skórka: gładka,
  • Kolor: w zależności od sportu od jaskrawo-czerwony do ciemnoczerwony, >60% wyraźny paskowano-marmurkowy rumieniec,
  • Miąższ: kremowy, soczysty i kruchy,
  • Smak: słodki.

GLOSTER

gloster
  • Dostępność: październik – połowa maja,
  • Owoc: duży, a nawet bardzo duży, stożkowaty,
  • Jędrność: twarde,
  • Skórka: mocna,
  • Kolor: zielonkawo-żółty, pokryta na >60% powierzchni ciemnoczerwonym i rozmytym rumieńcem,
  • Miąższ: biało-zielonkawy, ścisły i soczysty,
  • Smak: kwaskowato-słodki i aromatyczny.

GOLDEN DELICIOUS®

golden-delicious
  • Dostępność: październik – maj,
  • Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty-stożkowaty, rzadziej kulisto-spłaszczony,
  • Jędrność: średnio twarde lub twarde,
  • Skórka: lekko błyszcząca, czasem delikatnie ordzawiona,
  • Kolor: jasno zielonkawy do zielonkawo-żółtego lub z delikatnym, rozmytym, pomarańczowo-czerwonym rumieńcem,
  • Miąższ: kremowo-żółty, dość ścisły i średnio soczysty,
  • Smak: słodki, lekko kwaskowaty i aromatyczny.

IDARED

idared
  • Dostępność: październik – lipiec,
  • Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony,
  • Jędrność: średnio twarde lub twarde,
  • Skórka: gruba, mocna i błyszcząca,
  • Kolor: zielony z żółtawym odcieniem, pokryty w >50% jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem,
  • Miąższ: biały lub jasnokremowy, ścisły i soczysty,
  • Smak: zbliżony do słodko-kwaśnego.

JONAGORED

jonagored
  • Dostępność: październik – czerwiec,
  • Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty,
  • Jędrność: średnio twarde,
  • Skórka: gładka i lekko tłustawa,
  • Kolor: zielono-żółty lub żółty, pokryty w >75% karminowo-brązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem,
  • Miąższ: żółtawy, twardy, średnio zwięzły, soczysty i aromatyczny,
  • Smak: słodko-kwaskowaty.

RED JONAPRINCE

red-jonaprince
  • Dostępność: III dekada września – czerwiec,
  • Owoc: duże lub bardzo duże o kształcie kulisto-stożkowym,
  • Jędrność: twardy,
  • Skórka: gładka i błyszcząca,
  • Kolor: w >60% pokryty intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem,
  • Miąższ: silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty,
  • Smak: słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych.

ŠAMPION

champion
  • Dostępność: III dekada września – maj,
  • Owoc: duży lub średniej wielkości, kulisto-stożkowaty,
  • Jędrność: średnio twardy,
  • Skórka: gładka i sucha,
  • Kolor: zielonkawo-żółty lub żółty, pokryta w >50% ciemnoczerwono-karminowym i rozmyto-paskowanym rumieńcem,
  • Miąższ: zielonkawo-biały, średnio luźny i soczysty,
  • Smak: słodki i delikatnie kwaskowaty.

EMPIRE

empire-4m
  • Dostępność: październik – marzec,
  • Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty,
  • Jędrność: średnio twarde,
  • Skórka: gruba, gładka, błyszcząca z delikatnym nalotem,
  • Kolor: ciemno-czerwony z rozmytym, prążkowanym rumieńcem,
  • Miąższ: biało-kremowy z zielonkawym odcieniem, ścisły, kruchy i soczysty,
  • Smak: kwaskowaty.

LOBO

lobo
  • Dostępność: wrzesień – marzec,
  • Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony lub kulisty,
  • Jędrność: mało lub średnio twarde,
  • Skórka: gładka i błyszcząca,
  • Kolor: zielono-żółty, pokryty w dużej części intensywnym, karminowym i rozmytym rumieńcem,
  • Miąższ: zielonkawo-kremowy, kruchy i bardzo soczysty,
  • Smak: kwaskowato-słodki i mało aromatyczny.

PAULARED

  • Dostępność: III dekada sierpnia – koniec września,
  • Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony,
  • Jędrność: mało lub średnio twarde,
  • Skórka: cienka, gładka i błyszcząca,
  • Kolor: zielono-żółty, pokryty ciemnoczerwonym i rozmytym rumieńcem,
  • Miąższ: biały lub kremowo-biały, ścisły, średnio twardy i soczysty,
  • Smak: słodko-kwaskowaty i aromatyczny.